Ако обичате сладко от смокини и се чудите дали трябва да ги обелите, когато ще правите сладко с тях, на този въпрос ще се опитаме да отговорим в следващите редове.
- Всъщност, ако трябва да бъдем честни, всеки си има вкус и предпочитания и има различни фронтове с различни мнения. Едните казват, че трябва да се белят смокините за сладко, другите казват, че не трябва да се белят. Опитните градинари, които отглеждат смокинови дръвчета и всяка година си правят сладко, споделят, че по-малките смокини не трябва да се обелят, докато по-големите да. В някои краища наричат големите зелени смокини "цариградски"- те също не трябва да се белят. За този вид смокини, градинарите препоръчват да се оставят за кратко във варна вода. Според някои градинари, трябва да престоят 10 минути, а други казват, че трябва да стоят повече във варната вода. По този начин, смокините придобивали повече хрупкавост;
- Някои домакини казват, че белят само белите смокини, а черните слагат небелени, поради простата причина, че ако махнат кората на така наречените черни смокини, не оставало почти нищо от тях;
- Други домакини пък казват, че не белят смокините за сладко, а слагат по малко парче орех и не бъркат постоянно сладкото, за да не паднат орехите.;
Има много и най-различни мнения за това дали трябва да се белят смокините.
- Една домакиня споделя, че бели смокините и ги посипва със захар;
- Друга казва, че не ги бели;
В заключение ще кажем, че според нас не е важно дали смокините са белени или не, важно е майсторлъка на смокиновото сладко. Всичко е въпрос на вкус и предпочитания.