Елдата е супер зърно, пълно с подхранващи витамини и минерали за здравето на тялото и червата.
Тя е част от група храни, често наричани псевдозърнени култури, които се консумират по същия начин като зърнените култури, но всъщност са семена.
Елдата всъщност изобщо не е свързана с пшеницата и е без глутен, което я прави безопасна алтернатива за хора с целиакия или тези, чувствителни към глутен.
Елдата има високо съдържание на фибри, съставени от целулоза и лигнин, които подобряват здравето на храносмилането и дебелото черво. Тя регулира движенията на червата и е подходяща храна за хората, които страдат от хроничен запек.
Тънката люспа на елдата съдържа устойчиво нишесте, което подпомага храносмилането. След като достигне до червата, тя ферментира и получените бактерии осигуряват хранителни вещества за клетките в дебелото черво.
Подобно на други ферментирали храни и напитки, елдата при запек може да доставя полезни пробиотици, които са ценни за здравето на червата.
Тя помага поддържане на баланса на нивото на pH на тялото, особено ако е под формата на салати с елда, кюфтета с елда или каша с елда.
Коментари