Елдата е една от важните зърнени култури, които са много полезни за здравето и са много вкусни при подходяща кулинарна обработка. Отглеждането на елда не е трудно, но изисква познания за някои специфични моменти в растежа на тази зърнена култура.
Елдата съдържа 70 процента нишесте, 9 процента белтъчини и съвсем малко мазнини. Елдата е много полезна за хората, които искат да отслабнат.
Елдата е топлолюбиво растение. Семената и покълват, когато почвата се загрее до 8 градуса, но развитието на кълновете е по-добро при температура около 20 градуса.
Покълналата елда е много чувствителна към измръзване и при температура от 2 градуса под нулата растението се уврежда, а при температура от 4 градуса под нулата загива.
При температура под 14 градуса елдата расте лошо, но температурата над 30 градуса също е неблагоприятна за растежа й. Най-добрата температура по време на цъфтежа на елдата е от 17 до 25 градуса. Елдата трябва да получава достатъчно светлина.
Положителна особеност на кореновата система на елдата е способността й да усвоява трудноразтворими фосфати. Благодарение на това свое качество елдата превъзхожда доста зърнени култури по усвояване на полезни вещества.
Елдата се развива добре на плодородна и добре разкопана почва. Елдата носи повече реколта там, където наблизо има водоем, или гора.
Елдата не понася добре изсушаващите ветрове. Това полезно растение е на първо място по изисквания към влажността сред всички зърнени култури. При влажност на почвата около 30 процента и оптимална температура елдата покълва бързо.
Елдата може да се сади на почва, където е отглеждана царевица, захарно цвекло, бобови култури. Не е добре да се засажда елда там, където са отглеждани картофи.
С естествена тор може да се наторява културата, която предшества елдата. Ако се наторява елдата с естествена тор, тя отделя много азотосъдържащи вещества, които ускоряват растежа на листата и стъблата и се отразяват зле на зърната. Така се получава доста слама и малко зърна.
Гранулираният суперфосфат дава добри резултати. Дозата е 20 килограма на един хектар. Той ускорява растежа на елдата. Той се слага още при засаждането на елдата. По време на цъфтежа се тори с азот и фосфор. Така се получават по-едри зърна. Торът е ефективен само при влажност на почвата.
Преди засаждането на елдата се оре почвата на дълбочина 25 сантиметра, след това на 12 сантиметра, а в деня на засяването – на около седем сантиметра. За посев са подходящи само семена с диаметър около 4 милиметра.
Елдата трябва да се оплеви няколко пъти. Елдата се опрашва от пчели, затова е добре наоколо да има кошери. Елдата има разтеглен период на узряване, затова се обират само растенията, които са узрели.
Коментари