Октоподът е деликатесна храна, която можете да приготвите и у дома, а това със сигурност ще впечатли гостите, поканени на вечерята ви.
Добрата новина е, че да приготвите октопод у дома, е много по-лесно, отколкото си мислите.
Преди да изпържите октопода за по-бърз и по-лек метод на готвене, сварете октопода си в голяма тенджера.
Напълнете тенджерата до 2/3 или със зеленчуков бульон, или с вода /пълна с билки и зеленчуци по ваш избор/, като така помагате за придаването на вкус на месото.
След като бульонът или водата със зеленчуците и билките заври, добавете предварително нарязания октопод в тенджерата и покрийте с капак.
Внимателно варете октопода за около 15-20 минути, като тествате месото му с вилица на всеки 10-15 минути, докато стане напълно меко и готово за консумация.
След което запържете предварително сварения октопод за кратко в тиган.
Добавете нарязания и сварен октопод в намаслен тиган с 1 супена лъжица кафява захар /мед/ и карамелизирайте за около 8 минути, като обръщате месото от всяка страна, за да се изпържи и придобие перфектен завършек.
Можете да добавите за по-пикантен вкус жълт лук, соев сос, чесън, пресен сок от лайм, бяло вино и прочие.
Още добри комбинации с октопод:
Коментари