За да приготвите вкусен пържен ориз, ще трябва да направите следното:
Използвайте студен, предварително сварен ориз.Трябва да планирате и да използвате добре охладен сварен ориз. Прясната партида топъл ориз няма да ви влезе в употреба, защото щом решите да го запържите в тигана, ще се слепне и ще стане на бучки. Ако все пак не разполагате със студен, сварен ориз, оставете прясно сварения ориз да се охлади на стайна температура и след това разстелете ориза в тава и го покрийте с фолио. Поставете в хладилника за около час.
Използвайте масло при готвенето. Добавете зеленчуци - те допринасят много за вкуса и свежестта на пържения ориз. Може да добавите и бял, и зелен лук.
Използвайте силен огън. Това ще помогне да се изпържат и покафенеят добре оризът и зеленчуците, а също така ще помогне да се предотврати задушаването на ориза в тигана. Запържете ориза за около 4-5 минути до златист цвят, като разбърквате на 15-20 секунди с дървена шпатула, за да не загори. Ползвайте тиган с незалепващо покритие, за да не полепва оризът на дъното на тигана.
Добавете малко соев сос накрая.
Ако и вие обичате ориз, препоръчваме да опитате от тези вкусни рецепти за ориз:
- мляко с ориз;
- пиле с ориз;
- а защо не и ориз с тиквички;
Коментари