Бобът е чудесен източник на фибри. Това е важно, защото повечето хора не получават препоръчителните 25 до 38 грама фибри, всеки ден.
Фибрите предпазват от сърдечни заболявания, висок холестерол, високо кръвно налягане и храносмилателни заболявания.
Преди да сготвите боб, го оставете да се накисне за една нощ в купа с вода или докато размерът му набъбне около два пъти. Това отнема около 4 часа, но може да се накисне боб и до 24 часа.
Колко вода да сложите в сухия боб?
Към 1 чаена чаша сух боб (предварително накиснат за едно денонощие във вода), добавете 3 чаени чаши вода. Така времето за готвене е около 60 минути.
Поставете боба в голяма тенджера. Покрийте с прясна вода и оставете да заври. Сменете два-три пъти водата (водата не бива да е студена) след завиране.
След третата смяна на водата на боба намалете котлона, покрийте с капак тенджерата и оставете да къкри, докато бобът омекне.
Повечето зърна боб се приготвят от 45 минути за пресните бобени зърна, до 2 часа и повече за стария боб и в зависимост от сорта. Периодично опитвайте или намачквайте боб отстрани на тенджерата с вилица или лъжица, за да проверите дали е сварен.
Проверявайте от време на време дали трябва да добавите още вода.
Включете мазнина. Билките и подправките за боб се препоръчва да се добавят към края.
Добавете кисели храни (лимонов сок, домати, вино и др.), след като бобът е сварен, тъй като тези храни могат да попречат на боба да омекне.
А ако ви се е прияло вкусен боб, надникнете тук:
- мексикански боб;
- боб в гювече;
- бобена салата.
Коментари