Сушенето на риба е чудесен начин да запазите пресния си улов през следващите седмици и месеци. Процесът на сушене премахва влагата от рибата, което означава, че отнема повече време да се развали. Можете да използвате фурна, дехидратор за сушене или просто да я закачите за изсушаване. Скумрия може да се суши както цяла, така и на по-малки парчета.
Сушене на осолена скумрия
Най-лесният вариант: Започвате с почистване на скумрията от вътрешностите и премахване на главата. След като е изплакната добре, рибата се слага в тава и се поръсва обилно със сол (препоръчително едра). Оставя се в хладилник за един ден (поне 24 часа). След това се измива, попива се с хартия и се закача да се суши за една седмица. Изсушена, скумрията се съхранява във фризер.
Сушене на скумрия във фурната
Вариант с фурна: Загрейте фурната до 180 °C (160°C, ако е с вентилатор). Почистете рибата от вътрешностите и махнете кожата, след което я измийте добре. Поръсете и натрийте скумрията със сол. Сложете във фурната за 15 минути, след което я изключете и оставете рибата там за 1 ден. Повторете процедурата отново (15 минути във включена фурна и 1 ден на изключена). След това процесът се прави за трети последен път и скумрията се изкарва от печката. Съхранявайте на сухо и студено място, за предпочитане в хладилник за 3-4 седмици или във фризер за повече време.
Можете да ползвате и уред за сушене на храна, като за този вариант е добре рибата да е нарязана на по-малки парчета.
Със сушена скумрия може да приготвите бързо и лесно:
- салата със скумрия;
- пастет от скумрия.
Коментари