Какво представлява фидето? Това е вид паста, подобна на спагети, но по-фина и тънка от тях. Използва се в нашата кухня, в италианската кулинария (произхожда от там), испанската, китайската и други.
Ние го използваме най-често като добавка за супи, защото фидето придава плътност към рядката супа. Вместо него понякога се използва ориз, а за кремсупи е много подходящо да се сложат крутони.
Всяка една супа ще бъде питателна и вкусна, ако към нея се добави фиде – без значение дали е пилешка или зеленчукова. Фидето в супата трябва да се сложи накрая на процеса на готвене, защото има нужда само от няколко минути, за да се сготви.
В зависимост от количеството супичка и желаната ѝ гъстота, на Вас ще ви трябват около една или две шепи от тази тънка уплътняваща паста, за да придадете завършен вид на ястието.
Пример за супи, към които е подходящо да се сложи фиде, е пилешката супа, както казахме, или такава с различен вид месо – свинско, заешко, агнешко; спаначена супа, гъбена, супа топчета, лападена, доматена, копривена, зеленчукова.
Според рецептата нужното количество фиде към супа също може да варира.
Освен за супи фидето може да замести много видове паста в различните ястия. Готви се с прясно мляко и захар, със сирене, запържва се с месо, гъби или други зеленчуци, яйца (срещано в азиатската кухня), дори се ползва за плънка на баница.
Коментари