Приготвянето на сливи за консервиране, замразяване или готвене винаги отнема повече време от очакваното! Премахването на сърцевината на всеки плод един по един обикновено е досадна задача.
Когато работите с повече от няколко килограма, е хубаво да знаете техниките за по-бързо почистване от костилките на сливите.
Сини сливи
Измийте плодовете много добре и ги сложете в дълбок съд, който ги побира. Вземете купа за костилките и още един голям съд за почистените сливи. Ще ви трябва тънка дървена дръжка или нещо подобно, като идеята ще бъде да избутате костилката от плода. Вземете една слива в ръка и натиснете дървената дръжка във вдлъбнатината на стъблото, като я прокарате по дължината на целия плод. Трябва всеки път костилката да падне от другата страна и да имате изчистено плодче, готово за следващата стъпка на обработката си.
По-дребен вид сливи
Ще са Ви нужни: дълбок съд с плодовете, купичка за костилки, купа за почистените сливи и малък нож, за безопасност може да не режете на ръка, а на дъска. Тук ще трябва да разрежете сливите по ширина или дължина, да ги разделите на две половинки и да отделяте всяка костилка с ръка. Ако се премахват трудно, тогава разрежете плодчетата на четири и така махнете семето. Горният вариант, използващ тънка дръжка, тук може да не е подходящ и да смачка плодовете, вместо те да станат на парчета.
След като са изчистени, сливите могат да се ползват за: - пюрета;
- смутита със сливи;
Коментари