Нашите супи понякога имат нужда от нещо, което да им осигури истински завършек. Те могат да са твърде рядки и да им трябва продукт, който да оправи това.
Тук идва ролята на ориза – той също може да се замени с фиде, но общата им функция е една и съща – те подпомагат за по-добра консистенция на ястието с ориз, като му придават плътност и питателност.
Оризът може да се добави към множество чорби и супи: пилешка супа, зеленчукова, доматена, спаначена, супа с лапад и други.
Освен това този продукт е доста универсален и присъства в храненето на хората по целия свят. Смята се за основна храна за няколко милиарда души.
Той се приготвя на пара, вари се или се запържва. Ние често го приготвяме със зеленчуци или месо на фурна, пълним чушки с кайма и ориз, добавяме го към малките кюфтенца за супа топчета или към по-големите кюфтета с бял/доматен сос, ползваме го за сарми, мляко с ориз и още много.
Когато става въпрос за супи, оризът се добавя 15-20 минути преди супата да е напълно готова. Количеството ориз за супа може да бъде една или две шепи най-често.
Може да бъде и 1 кафена или чаена чаша, 40-50 грама, в зависимост от рецептата.
Колкото повече ориз добавите, толкова по-гъсто ще бъде ястието.
Естествено, има значение и цялостното количество супа, което допълвате с ориза. Супата от спанак или лапад по принцип включва повече ориз, защото е характерно да бъде по-гъста, докато пилешката не толкова.
Количеството ориз за оризова супа може да е между 1/2 и 1 ч.ч. ориз.
Коментари