Едно от най-важните неща, когато става въпрос за приготвяне на вкусна, балансирана чаша чай, е запарката. Ако накиснете чая за твърде много време, ще получите неприятно силна и горчива чаша чай.
Ако запарката чай е за твърде кратко време, ще получите слаба чаша чай без вкус. Нещата са още по-сложни, тъй като различните чайове изискват различно време за запарване и приготвяне.
Има хиляди сортове чай, но всички те могат повече или по-малко да бъдат поставени в една от петте категории: бял, зелен, оолонг, черен чай или билков.
Поддържането на правилната температура на водата е от решаващо значение при приготвянето на чай. Различните чайове изискват различна температура на водата. Черните, тъмните и билковите чайове се приготвят в гореща вода. Зелените, белите и оолонг чайове изискват вода, която е малко по-хладна.
- За тъмни чайове и билкови инфузии използвайте вряща вода - 95-100 градуса;
- За черен чай оставете водата да заври, след това я свалете от котлона и я оставете да престои за 30 до 60 секунди (отново водата трябва да е с температура около 100 градуса);
- За зелен, бял и оолонг чай оставете водата до кипене, свалете я от котлона и изчакайте минута или две — тук се стремите към температура от 70 °C до 85 градуса.
Колко дълго трябва да се запарва чая
Билковите запарки се нуждаят от най-много накисване (от 5 до 7 минути); белите чайове се нуждаят от най-малко (само минута-две). За всеки друг чай (черен, зелен, оолонг, тъмен) времето за накисване е около 3 минути.
Коментари