Измиването на зеленчуците е първата стъпка в създаването на вкусна салата, която е безопасна за ядене. Пресните зелени салати от фермерските пазари и хранителните магазини могат да бъдат домакин на болести, така че е изключително важно да се измият и подсушат добре преди хранене.
Какво представляват зелените салати?
Това е широка категория, която включва нежните листа на различни сортове, консумирани предимно в салати. Терминът се прилага за много видове марули.
Измиването на марулята е преди всичко въпрос на безопасност: помага за предотвратяване на бактерии като E. coli и други болести, които могат да се пренесат в листата през почвата, или чрез неправилно боравене/транспортиране след прибиране на реколтата.
Изплакването на марулите с хладка вода премахва всички останали следи от прах, мръсотия или органична материя. Листни въшки и други буболечки, като гъсеници, обичат да се спотайват в кътчетата на листата. Измиването на по-големите листа маруля едно по едно под течаща вода Ви дава възможност да ги инспектирате за насекоми и да отрежете всички увехнали или плесенни участъци.
Как да почистите зелената салата:
За да почистите марулите, първо напълнете голям съд със студена вода, може да бъде леген или купа. Отстранете всички повредени външни листа и отрежете краищата на стъблото. Отделете листата, като ги пуснете във водата и ги разбъркайте вътре с ръце.
Оставете марулята във водата за 1-2 минути, за да се утаи на дъното мръсотията или пясъка, след това извадете листата от водата и ги поставете в гевгир, за да се отцедят. Ако марулята е все още песъчлива, сменете водата и повторете процедурата.
Вижте и няколко идеи за приготвянето на вкусни и здравословни салати;
Коментари