Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Марулите и спанакът са полезни за пушачите

Марулите и спанакът са полезни за пушачите

Марули

Зеленчуците и плодовете винаги са били препоръчвани от специалистите – колкото повече похапваме от тях, толкова по-добре. В тях се съдържат ценни за организма съставки и това го знае всеки.

Единственото притеснение, свързано със зеленолистните зеленчуци може да се появи в началото на пролетта или още през зимния период. Неведнъж е споменаван фактът, че през ранните пролетни месеци зеленчуците са пълни с нитрати и не са препоръчвани за консумация.

Всъщност, ако не си ги отглеждаме сами в двора, няма как да сме сигурни, че са натурални, дори да си ги купим в средата на сезона. Диетолози препоръчват да накиснем марулите за половин час в солен или оцетен разтвор преди да си направим салата.

Учени направиха интересна връзка между тютюнопушенето и зеленолистните зеленчуци, по специално спанак и марули. Американски специалисти са направили проучване, чиито резултати посочиха марулите и спанака за природни дарове, които могат да намалят риска от рак на белите дробове.

Провеждащите изследването съветват всички пушачи да включват зелените салати в менюто си. Тексаски онколози са убедени, че положителния ефект ще се появи, когато пушачите похапват зелена салата няколко пъти дневно.

Цигари

Добре е да включите зеленолистните зеленчуци четири пъти в седмицата, защото това значително ще намали риска от рак на белите дробове, сигурни са учените. Експериментът на специалистите е включвал 4000 доброволци.

Резултатите убедително доказват, че марулите, спанакът, както и другите зеленолистни зеленчуци, които консумираме, влияят много благоприятно на дихателните пътища.

Експертите са категорични, че зеленчуците са безценен дар от природата и трябва да се консумират постоянно. Препоръчително е марулите да се консумират преди основното ястие, тъй като те стимулират отделянето на стомашни сокове.

Освен това марулята улеснява смилането на храните, които са приети след нея. Листата с по-наситен зелен цвят, които обикновено са външни и по-едри, са с много по-голямо количество витамини, отколкото малките бели листенца, които са в средата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest