Нарязаният на шайби лук изпуска интензивен аромат и сок и точно затова много рецепти изискват накълцан на ситно лук.
За да избегнете леенето на сълзи, най-добре е да вземете остър нож, с който рязането ще стане по-бързо. Следвайте следните стъпки:
1. Разрежете лука наполовина по дължина през луковицата в центъра. Обелете кафеникавата люспа и отрежете върха, но не пипайте края откъм корените (докато режете лука, непокътнатите корени помагат да избегнете хлъзгането на шайбите изпод пръстите ви). Сложете двете половини с вътрешността надолу;
2. Нарежете лука по дължина, като започвате в близост до корените и оставяте по около 3-4 мм между разрезите;
3. Сега направете няколко напречни разреза според желаната дебелина, успоредно на дъската за рязане;
4. Режете лука, като държите острието на ножа под прав ъгъл спрямо дъската, на парчета с желаната големина. Накрая изрежете и частта откъм корена.
По същия начин, рязането или кълцането на чесън освобождава острите му сокове. Колкото по ситно го режете, толкова е по-интензивен ароматът. Суровият накълцат чесън е с най-силна пикантност, докато изпечените цели скилидки придават леко сладникав вкус на ядка.
При смачкване чесънът отделя най-много от полезния алицин, който се съдържа в него.
С вече скълцаните лук и чесън може да приготвите вкусотии като:
- лучена супа;
- паниран лук.
Коментари