В последните години традиционното прясно мляко вече придобива друг облик, тъй като съвременният човек търси все по-здравословна и качествена алтернатива на добре познатите продукти.
Най-известните заместители на животинското мляко се оказват соевото и бадемовото мляко, за които се смята, че предлагат редица ценни ползи за човешкия организъм.
Соевото или бадемовото мляко се смята за по-полезно?
- За диета. Ако поводът за консумация е здравословен хранителен режим с крайна цел елиминиране на излишните килограми, то тогава бадемовото мляко е по-подходящата опция. Макар че соевото мляко е по-бедно на мазнини, бадемовото пък съдържа по-малки количества скорбяла, което значително редуцира неговите калории. Една чаша неподсладеното бадемово мляко съдържа едва 40 калории, докато соевото – около 80.
- Предотвратяване на тежки заболявания. И двата вида мляко имат доказани ползи срещу предотвратяването на рака, но бадемовото мляко превъзхожда по своя състав. То е богато на манган и витамин Е, които оказват силна защита от ракови заболявания;
- Хормонални ефекти. По този аспект соевото мляко не се приема за особено препоръчителен продукт. Има предположения, че то предизвиква нежелани ефекти при хората, които се намират в репродуктивна възраст - особено за мъже, заради фитохормоните;
- Набавяне на протеини. Тук соевото мляко значително превъзхожда бадемовото, тъй като в една чаша от него се съдържат около 7 грама протеини. В една чаша бадемово мляко има почти двойно по-малко протеиново съдържание.
Със соево или бадемово мляко може да приготвите почти всички рецепти, които обикновено правите с краве мляко:
- пухкави палачинки;
- домашен кекс.
Коментари