Чесънът е зеленчук, заемащ централна роля в редица рецепти. Той притежава ценни хранителни качества благодарение на своя полезен състав, който осигурява значителни ползи за човешкото здраве.
Освен това чесънът има и вкусови характеристики, включително прекрасния аромат, който го превръща в любима подправка към много ястия.
Този здравословен зеленчук може да бъде консумиран в различни състояния, като един от най-разпространените начини за неговото приготвяне е изпичането.
За да си изпечете чесън вкъщи, то ви е необходима само още една съставка – зехтин.
Първо, отрязвате горната част на чесновите глави и ги нареждате в тава. След това ги заливате със зехтин, така че те да поемат цялото количество от него. Покривате тавичката с фолио и слагате чесъна да се изпече за около 10-15 минути на 150 °C.
Чесънът трябва да омекне накрая. Обикновено се изяжда за един ден, без излишни добавки.
Печеният чесън оказва изключително благоприятно действие върху здравето:
- Той действа превантивно срещу задържането на течности в организма;
- Пречиства клетките в тялото;
- Има положително действие в премахването на туморни клетки;
- Успешно премахва шлаките.
Като друга положителна черта може да се открои, че печеният чесън има значително по-малко влияние върху свежия дъх.
Добре е да се храните през целия ден само с него, но при трудност може да се консумира с друга лека храна. Може да вложите печен чесън в дресинги за салати, апетитни разядки или дипове.
Коментари