Целината (керевиз) е вид зеленчук с деликатен вкус и доста силен, натрапчив аромат.
Очевидно първоначално е била класифицирана като билка, пълна с витамини и минерални соли и високо ценена заради лечебните си свойства,. През вековете обаче е приела две много отличителни форми чрез селектирано отглеждане.
Едната форма е тази, която всички познаваме като селъри - листа и хрупкави стъбла, а другата е общоизвестна, като кореноплоден зеленчук като морков или ряпа, въпреки че всъщност е кореноплодна целина. Целината е идеална за зимна салата със зеле и моркови.
На турски език има само една дума и за двете разновидности: kereviz. Плодът на целината (керевиза) може да се настърже в салати самостоятелно или с моркови, да се използва за овкусяване на вкусни супи, ароматни ястия или да се приготвят гретени и апетитни, кремообразни пюрета с картофи.
Потърсете целината на седмичния есенен пазар, където вероятно ще я откриете в "компанията" на планини от зеле и карфиол, тикви и нарове, предвестници на по-студените месеци, които предстоят през годината.
С керевиз се правят много:
- зимни туршии;
Коментари