E236 е мравчена киселина.
Мравчена киселина, систематично наречена метанова киселина, е най-простата карбоксилна киселина. Мравчената киселина (E236) принадлежи към групата на консервантите. Има я в много растения (коприва), плодове, секрети от насекоми (мравки, пчели и други).
Получава се по различни химични начини, в нормално състояние има вид на безцветна течност. Тази добавка е важен междинен продукт в химичния синтез.
Думата "мравчена" идва от латинската дума за мравка "formica", отнасяща се до ранното ѝ изолиране чрез дестилация на мравки. Естерите, солите и анионите, получени от мравчена киселина, се наричат формиати. Индустриално мравчена киселина се произвежда от метанол.
Хранителната добавка е много опасна за човека под формата на концентрат, тъй като при директен контакт може да причини тежки химически изгаряния, тъй като има свойството да изгаря мазния слой на кожата. Е236 е особено опасна, ако попадне в очите или в дихателните пътища. В тези случаи, ако концентрацията е висока, добавката ще увреди зрителния нерв, ще доведе до слепота и тежък некротичен гастроентерит.
При продължителна употреба се развиват заболявания на бъбреците и черния дроб. Мравчената киселина се преработва бързо и се отделя от тялото.
Е236 е разрешена за употреба в хранително-вкусовата промишленост. Използва се главно за:
- консервиране, в производството на безалкохолни напитки и сладкарски изделия (в кулинарията);
- като консервант и антибактериално вещество при приготвянето на фуражи за домашни животни (в селското стопанство);
- в борбата с паразитите (в пчеларството);
- разтворител (в химическата промишленост).
Е236 активно е използвана в медицината и се характеризира със слаби противовъзпалителни, интоксикиращи и дразнещи свойства. Използват се и производни на добавката, основната от които е формалдехид (метанал).
Коментари