Сухите мезета съпътстват почти всяка една празнична трапеза. Ако искате да изненадате гостите си да подредите красиво и оригинално мезетата, въобще не е необходимо да сте професионалист, а по-скоро да проявите малко въображение и креативност. Първото правило е сухите мезета да са нарязани на много тънко.
Подберете големи чинии, защото в обикновените няма да може да постигнете същия ефект. Все пак се подреждат плата, което означава, че съдът трябва да е по-голям. Започнете да редите мезетата, като правите кръгове от тях в платото, докато цялото плато се запълни.
Леко ги застъпвайте. Мезетата трябва да са нарязани на еднаква големина и трябва да са еднакво тънки. Ако решите да бъдете още по-оригинални може да украсите платото с роза от домат в средата, както и с различни зеленчуци.
Може да използвате краставици, нарязаните на тънки и дълги ленти, оформени като панделка, нарязаните на ивици чушки, оформени като цветя, красиво цвете от репичка. В единия край на чинията може да поставите шунка на резени, в средата парчета суджук, а в другия край нарежете с формичка кашкавал на сърца.
Украсете с целина или зелении. Има изключително много варианти да подредите и украсите плато със сухи мезета, но винаги, когато сложите някакъв зеленчук или зеленина, платото придобива цвят и по-красив външен вид.
Коментари