Оризът е централна фигура в света на кулинарията и това не е случайно. Този продукт е незаменима част от хиляди рецепти и културна храна за повечето нации.
Освен забележителните си вкусови качества и полезен състав, оризът предлага още една ценна привилегия и това е неговото лесно приготвяне. Той не изисква специални особености при приготвяне, а в съчетание с други продукти превръща всяко ястие в шедьовър.
Съществува обаче една значителна тънкост около приготвянето на ориза и това е неговото правилно съхраняване, така че да се избегне разваляне и съответно хранително отравяне с него.
Ето как и колко да съхранявате ориза в хладилник:
За ориза е от съществено значение да го приберете в хладилник или да го замразите непосредствено след приготвяне.
За варения ориз е допустимо оставянето на стайна температура не повече от 2 часа. След този период от време трябва да го изхвърлите, тъй като най-вероятно вече не е годен за консумация.
Ако спазите условието да поставите ориза веднага в хладилник, то можете да го съхранявате за период от 4-5 дни без да се развали.
Повече време не е желателно, а за да сте сигурни в годността на продукта, то можете да го проверявайте периодично за цвят, миризма и вкус.
Не претопляйте в печка повече от веднъж сготвено ястие с ориз.
В хладилник за 3 дена може да съхранявате оризови ястия като:
- пиле с ориз;
- ориз с гъби;
Коментари