Gotvach.bg»Съвети»Как се прави купажно вино

Как се прави купажно вино

Как се прави купажно вино

Още от древни времена различни сортове грозде са брани и превръщани във вино заедно, без да се разделят. Вино Порто е едно от малкото вина, които все още биват правени по технологията купажиране.

Напоследък производителите на вино произвеждат такова от различни сортове, а след това те се смесват, като по този начин се получават доста по-сложни и с максимално изразен вкус вина.

Да се смесят различни видове вина по правилен начин, е цяло изкуство. Някои процеси на купажиране /смесване/ на вина претърпяват много неуспешни опити, преди да се получи идеалното вино.

Има много възможности за купажиране на вино. Купажирането може да се направи от много и различни сортове вина, също може да се направи купажиране и от един и същи сорт.

Купажни вина могат да бъдат направени от два или повече сортаове, но трябва да кажем, че не всички сортове стават за купажиране, тоест за съчетаване помежду им.

Във всеки регион си имат традиция за купажиране на вино. Там използват точно определени сортове за купажиране.

Климатът също е много важен за купажирането на вино. Сортовете, които растат заедно, могат да се съчетават заедно.

Ако се чудите дали да изберете купажирано вино или такова от един сорт, ще споделим по няколко думи и за двата вида вино:

- Купажирането на вино се прави, за да може да се подобри вкусът им, цветът им, трайността им и техният аромат. Също така помага и за съхранението на тяхната специфичност;

- Когато виното е хубаво, вкусът му е богат и е с наситен аромат, не е от особено значени е дали е купажирано или едносортово. Най-добре е да опитате вино и от двата вида и да прецените кое е вашето.

Каквото и да изберете обаче, винаги консумирайте с удоволствие и мярка.

Вижте още: Какво представлява технологията на мацерация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати