gotvach.bg»Съвети»Овесените ядки съдържат ли глутен?

Овесените ядки съдържат ли глутен?

Овесените ядки съдържат ли глутен?

Глутенът е една от най-известните белтъчни смеси. Той е сложен белтък, който се намира в по-голямата част от житните култури. Глутенът отговаря за лепкавостта и еластичността на брашното, или още служи като показател за неговото качество.

Протеинът глутен днес е все по-разпространен. Той служи като съставка в производството на всички храни, в които има брашно. Заради своя естествен произход, глутенът предлага редица ползи за организма.

Той се преработва от тънките черва и при нормални обстоятелства, глутенът се възприема нормално от човешкото тяло. Когато обаче се наблюдава състояние на непоносимост към глутена, то тогава могат да се появят различни неприятни симптоми.

Вече стана ясно че глутенът се намира в повечето житни култури и е ценна съставка в брашното.

Съдържат ли обаче овесените ядки глутен?

Глутенът е общото наименование на общо 4 глутеинови протеина – глиадин, хордеин, секалин и глутенин. В овесените ядки не се среща никой от тях, затова може да се каже, че в овесените ядки няма глутен.

В състава на овесените ядки може да бъде намерен само авениновият протеин, който обаче не причинява глутенова алергия и не е свързан с глутеновата непоносимост.

Въпреки това, консумацията на овесени ядки не е препоръчителна за хора с глутенова независимост, тъй като в повечето случаи овесът се отглежда в близост до ечемик, ръж или пшеница.

Това увеличава потенциалния риск от прихващане на глутенови протеини. За да се предотврати тази опасност, е необходимо предварително да се проичтат внимателно етикетите на закупените ръжени продукти.

Вижте и някои идеи за овесена каша, овесени сладки и овесени палачинки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати