Мусаката е едно от традиционните балкански ястия, при това много вкусно. Всеки има собствен начин да готви мусаката - някои слагат чесън, други добавят различни подправки; някои я пекат в стъклен съд, други в стоманени. Независимо как приготвяме това балканско ястие, днес ще говорим за времето за печене на мусаката.
Най-важното, което трябва да имаме предвид, е подходящ съд за количеството мусака, което искаме да направим.
След това трябва да обърнем внимание колко вода слагаме, защото ако е много малко, горната част на ястието ще се препече, а ако е много - няма да успее да се изпари изцяло.
Температурата, на която ще печем мусаката, също е от изключителна важност. Трябва да печем ястието на 180ºС, за да не се пече нито на много силна температура, нито на много слаба, за да постигнем перфектното изпичане.
Също така не трябва да забравяме, че фурната трябва да е загрята предварително и тогава да сложим мусаката да се пече.
Средно мусаката се пече 50 минути, но зависи от сорта картофи, който сте избрали. Някой сортове отнемат повече време. Като сложите заливката на мусаката печете още 10-15 минути.
Ако следите тези лесни и полезни съвети, ще успеете да направите перфектната мусака.
Виж също как се прави хубава заливка за мусака или опитай нашите изпитани рецепти за мусака.
Коментари