Пуешкото месо се нарежда сред най-полезните и здравословни видове меса. Неслучайно то е консумирано особено интензивно като част от менюто на спортуващите хора.
Пуйката е традиционен символ на американската и мексиканската култури, като обикновено се свързва с прочутия Ден на Благодарността. По-късно обаче пуешкото месо се прославя по цялото земно кълбо, като днес неговите най-големи консуматори са Великобритания, САЩ, Канада, Италия, Франция, Израел и Холандия.
Какъв е съставът на пуешкото месо?
Пуешкото месо има богато съдържание на витамини от групата В, протеини и минерали като желязо, цинк, селен и фосфор. Минералите в състава му придават силни антиоксидантни свойства и действат като мощни имунностимуланти.
Хранителните стойности в 100 г от пуешкото месо включват 136 ккал, 3 г ненаситени мазнини, 0 г въглехидрати и 25 г белтъчни.
Витамините в състава на пуешкото месо намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, като някои от тях възпрепятстват развитието на рак и регулират нивата на кръвната захар.
Селенът в пуешкото месо има силно антивъзпалително и антиканцерогенно свойство.
Пуешкото месо има и богато съдържание на протеини, което го прави предпочитан избор в здравословните менюта на спортуващите. Протеинът подсилва чувството на ситост, изгражда мускулната маса и стабилизира нивата на инсулин след хранене.
Пуешкото месо е предпочитано при диети и заради ниското количество на мазнини и калории в сравнение с останалите видове месо.
Вижте някои идеи за приготвянето на пуешкото месо:
- пуешки гърди;
- пуешко на фурна;
- пуешки кюфтенца.
Коментари