Живата мая представлява концентрирана маса от дрожди. Именно на нея се дължи процесът на втасване на тестото и на нея дължим пухкавите и мекички хлябове, кифли, питки и др.
Маята се разделя на два вида – мая по предназначение и мая по произход. Маята по предназначение е бирена мая и хлебна мая, докато тази по произход може да бъде бобова, хмелова или нахутова.
За производството на жива мая се използват изкуствено създадени термофилни дрожди, които гарантират равномерно бухване на тестото и предвидим краен резултат. Тези щамове от изкуствено създадени дрожди се развъждат в течна хранителна среда – меласа.
Меласата се разрежда с вода, след което се обработва с хлорна вар, окислява се със сярна киселина и т.н. Т.е. дрождите претърпяват цял куп химически процеди, преди да бъдат нарязани на малки калъпчета, опаковани и наредени в хладилните витрини в магазините.
Коментари