Gotvach.bg»Съвети»Как се прави жива мая?

Как се прави жива мая?

MarianeMariane
Джедай
254955
Как се прави жива мая?

Живата мая представлява концентрирана маса от дрожди. Именно на нея се дължи процесът на втасване на тестото и на нея дължим пухкавите и мекички хлябове, кифли, питки и др.

Маята се разделя на два вида – мая по предназначение и мая по произход. Маята по предназначение е бирена мая и хлебна мая, докато тази по произход може да бъде бобова, хмелова или нахутова.

За производството на жива мая се използват изкуствено създадени термофилни дрожди, които гарантират равномерно бухване на тестото и предвидим краен резултат. Тези щамове от изкуствено създадени дрожди се развъждат в течна хранителна среда – меласа.

Меласата се разрежда с вода, след което се обработва с хлорна вар, окислява се със сярна киселина и т.н. Т.е. дрождите претърпяват цял куп химически процеди, преди да бъдат нарязани на малки калъпчета, опаковани и наредени в хладилните витрини в магазините.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 4
52
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен