Gotvach.bg»Съвети»Как се прави жива мая?

Как се прави жива мая?

MarianeMariane
Джедай
254955
Как се прави жива мая?
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.

Живата мая представлява концентрирана маса от дрожди. Именно на нея се дължи процесът на втасване на тестото и на нея дължим пухкавите и мекички хлябове, кифли, питки и др.

Маята се разделя на два вида – мая по предназначение и мая по произход. Маята по предназначение е бирена мая и хлебна мая, докато тази по произход може да бъде бобова, хмелова или нахутова.

За производството на жива мая се използват изкуствено създадени термофилни дрожди, които гарантират равномерно бухване на тестото и предвидим краен резултат. Тези щамове от изкуствено създадени дрожди се развъждат в течна хранителна среда – меласа.

Меласата се разрежда с вода, след което се обработва с хлорна вар, окислява се със сярна киселина и т.н. Т.е. дрождите претърпяват цял куп химически процеди, преди да бъдат нарязани на малки калъпчета, опаковани и наредени в хладилните витрини в магазините.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 4
52
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен