Как се консумира папая?
gotvach.bg»Съвети»Как се консумира папая?

Как се консумира папая?

Как се консумира папая?

Папаята всъщност е плод на храст, не на дърво. Храстът достига размер до 3 метра през първата година и около 9 метра в своята зрялост. Храстът папая има кухи стъбла, зелени или наситено лилави на цвят стебла. Важно е да отбележим, че както стеблото, така и листата и плодовете на папаята съдържат млечно бял латекс.

Плодът папая силно наподобява пъпеш. Той има овална, продълговата форма, почти кръгъле и достига размери 15-50 см. Теглото също варира, като може да се срещнат и плодове тежки около 9 кг.

Зрелите плодове папая имат наситено жълто-розова и дебела кора, ароматна, жълто-оранжева, сочна и възсладка вътрешност, която намира широко кулинарно приложение. Плодовете с червена кора за попрезрели и трябва веднага да се консумират, а меката обвивка е сигурен признак, че на места плодът е загнил и не е годен за употреба.

Папаята се консумира обикновено прясна, белена, с отстранени семена и поднесена с малко лимон или лайм. Варената папая е отличнагарнитура за риби и печени меса. Може да запчеете папаята и да я поднесете като самостоятелно ястие или отново като гарнитура. Плодът отлично се комбинира с лимонена трева, лимони, зелени маслини и авокадо.

От папаята могат да се приготвят свежи салати с папая, десерти с папая и дори освежаващи смутита с папая.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати