Gotvach.bg»Съвети»Как да сваря житото за Бъдни вечер?

Как да сваря житото за Бъдни вечер?

Rossi StoyanoffRossi Stoyanoff
Администратор
243
Как да сваря житото за Бъдни вечер?
Хидрофобирана покривка за маса против петна
Качество без компромис:
Хидрофобирана покривка за маса против петна
54.00 лв.

Бъдни вечер е денят преди Рождество Христово. Трапезата на този ден трябва да е постна, тъй като това е последният ден от Рождественския пост.

На този ден християните се подготвят духовно (пост, молитва, изповед) да посрещнат достойно раждането на Христос. На трапезата на Бъдни вечер трябва да има 7, 9 или 12 ястия. Едно от традиционните ястия на този ден е вареното жито. Но как да си го приготвим?

Вареното жито за Бъдни вечер се приготвя сравнително лесно. Ще ви предложим вариант, за който са ви необходими 2 ч.ч. грухано жито, 2 к.ч. смлени орехи и 3 к.ч. захар. Първо трябва да почистите и измиете житото.

След това го залейте със студена вода и го варете до омекване. Завийте тенджерата с двойно прегъната кърпа и го оставете известно време така. Отцедете водата и смесете житото с орехите и захарта. Разбъркайте добре и ястието е готово. Вместо обикновена захар можете да използвате пудра захар, защото тя по-лесно се разтапя.

Към рецептата може да добавите стафиди, лимонова кора или някакви сушени плодове по избор. Вместо захар пък може да използвате мед.

Вижте и някои други идеи за постни ястия за Бъдни вечер: Содена питка за Бъдни вечер, Кравайчета за Бъдни вечер, Баница с тиква и мед за Бъдни вечер и Тиквеник за Бъдни вечер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен