Бъдни вечер е денят преди Рождество Христово. Трапезата на този ден трябва да е постна, тъй като това е последният ден от Рождественския пост.
На този ден християните се подготвят духовно (пост, молитва, изповед) да посрещнат достойно раждането на Христос. На трапезата на Бъдни вечер трябва да има 7, 9 или 12 ястия. Едно от традиционните ястия на този ден е вареното жито. Но как да си го приготвим?
Вареното жито за Бъдни вечер се приготвя сравнително лесно. Ще ви предложим вариант, за който са ви необходими 2 ч.ч. грухано жито, 2 к.ч. смлени орехи и 3 к.ч. захар. Първо трябва да почистите и измиете житото.
След това го залейте със студена вода и го варете до омекване. Завийте тенджерата с двойно прегъната кърпа и го оставете известно време така. Отцедете водата и смесете житото с орехите и захарта. Разбъркайте добре и ястието е готово. Вместо обикновена захар можете да използвате пудра захар, защото тя по-лесно се разтапя.
Към рецептата може да добавите стафиди, лимонова кора или някакви сушени плодове по избор. Вместо захар пък може да използвате мед.
Вижте и някои други идеи за постни ястия за Бъдни вечер: Содена питка за Бъдни вечер, Кравайчета за Бъдни вечер, Баница с тиква и мед за Бъдни вечер и Тиквеник за Бъдни вечер.
Коментари