Млечният сос е страхотно допълнение към редица ястия. Той придава неповторим вкус на пържени тиквички, на картофи, чушки, броколи и най-различни зеленчукови салати. Разбира се, има и много начини, по които можете да си приготвите млечен сос.
Един от най-популярните млечни сосове е сосът бешамел. Той е подходящ за различни запеканки, лазаня, риба и огретени. Този млечен сос обаче се подлага на термична обработка. За него са ви необходими 2 жълтъка, 2 чаши прясно мляко, около 40 г масло, 2 лъжици брашно и малко сол. Разтопете маслото, а междувременно размийте брашното в половин чаша студена вода.
Щом се разтопи маслото, добавете брашното и бъркайте непрекъснато. Добавете мляко и бъркайте до получаване на гладък сос. Отстранете го от котлона и добавете солта и предварително разбитите жълтъци. Бъркайте до получаването на еднородна смес.
Млечният сос, който е предназначен за тиквички, салати и други зеленчукови ястия, не се нужда от термична обработка. По много начина може да си приготвите млечен сос.
За млечно-чеснов сос са ви необходими 1 кофичка кисело мляко, чесън, копър и по желание майонеза. Всичко се разбърква добре и резултатът е налице. Към соса не е задължително да се прибавя майонеза, но всичко зависи от вкуса ви.
Вижте и няколко рецепти за млечен сос: Лесен млечен сос за паста и спагети, Лесен млечен сос и Млечен сос за чушки бюрек.
Коментари