gotvach.bg»Съвети»Как се пресича гроздов сок?

Как се пресича гроздов сок?

MarianaMariana
Джедай
257958933k
Как се пресича гроздов сок?

Прясно изстисканият гроздов сок е невероятно ароматен и вкусен, но обикновено скоро след добиването му той започва да ферментира. Скоро от сладостта и ароматът не остава нищо, защото гроздовият сок търпи естествени процеси на ферментация, докато се превръща в бяло вино или червено вино.

Но има начин тази ферментация да се спре, т.е. гроздовият сок да се пресече, докато е най-сладък и да запази автентичния си вкус за доста дълго време.

Ето и как да си направите гроздов сок в домашни условия. Добре узрялото винено грозде се измива с обилно количество вода, оронва се зърно по зърно и се пресова. Полученият гроздов сок (шира) се оставя, за да се утаи утайка на дъното, след което се прецежда през рядък тензух.

Процесът се повтаря още веднъж-два пъти, след което гроздовият сок се изсипва в буре или друг подходящ съд. За да се пресече гроздовия сок и естествените процеси на ферментация, се слага натриев бензоат, чието количество е 1 грам на 1 литър гроздов сок.

Сокът се разбърква добре, покрива се с капак и се съхранява на сухо и студено място. По този начин може да съхрани вкусовите си качества за поне 5-6 месеца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати