В кулинарията са познати над сто вида ядливи гъби. Те придават на ястията уникален, изискан вкус и аромат. Благодарение на вкусовите си качества те се използват широко в различни ястия, супи, яхнии и салати. Гъбите са богати на протеини, като количеството в тях дори надвишава тези в месото.
В гъбите има още фибри, въглехидрати, аминокиселини, мастни киселини, етерични масла и бета глюкани, които са изключително важни за човешката имунна система.
Добрата новина за любителите на ястия с гъби е, че те не изискват продължителна и сложна кулинарна обработка. Практически с приготвянето на печени гъби на фурна може да се справи и начинаещ готвач без никакъв опит в кухнята. Времето за печене на гъби на фурна е около 25-30 минути, като може да бъде и малко повече в зависимост от това колко влага са поели преди поставянето в кухнята.
По правило гъбите се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна до придобиването на приятен кафяв или златист цвят. Изпитани рецепти с гъби ще намерите на нашия сайт. Надяваме се, че ще харесате нашите предложения за пълнени гъби с кашкавал на фурна, сьомга с гъби на фурна и гъби, печени на фурна с масло.
Коментари