Чипсът е една от най-предпочитаните храни от малки и големи, но за сметка на това се нарежда и сред най-вредните храни, които можем да сложим в устата си.
Затова е добре да се търсят здравословни алтернативи на чипса и той да се избягва. Чипсът може да се замени със сурови ядки като лешници, бадеми, кашу, орехи и др. Те обаче трябва да се сурови и без сол, защото в противен случай стават много калорични.
Друг вариант е да си направим зеленчуков или плодов чипс. Може да използвате тиквички, моркови, банани, ябълки, круши или каквото ви допада. Измийте добре плодовете/зеленчуците и загрейте фурната на 60 градуса. Нарежете продуктите на тънки кръгчета.
Покрийте тава с хартия за печене и наредете резените върху нея. Поставете във фурната и сушете, докато видите, че водата се изпарила и резените са напълно хрупкави.
Времето зависи от това колко вода има в плодовете и зеленчуците. Оставете получения чипс да изстине, след което го прехвърлете в затворен съд и покрийте. Това се прави, за да се ограничи влагата. Консумирайте чипса в рамките на една седмица.
Вижте и няколко идеи за домашно приготвен чипс: Диетичен чипс със самардала, Ягодов чипс, Ананасов чипс и Плодов чипс с ябълки и круши.
Коментари