Динята е изключително полезен летен плод, който съдържа много хранителни вещества. С ниско съдържание на калории е и е без мазнини. Семената, които се съдържат в динята, са също така заредени с основни хранителни вещества, като него.
Да не само, че динените семена са напълно годни за консумация, но и са доста вкусни.
Хранителна стойност на семената от диня
Според USDA Food Data Central (Министерството на земеделието на САЩ - Център за данни за храните) 28,35 г., семена от диня съдържат:
калории - 158
протеин - 8 г
мазнини - 13,4 г
въглехидрати - 4,34 г
калций - 15,3 мг
желязо - 2,06 мг
магнезий - 146 мг
фосфор - 214 мг
калий - 184 мг
цинк - 2,9 мг
Семената на динята са влакнести и могат да се пекат, като тиквени семки. Изключително подходящи са за закуска. Самото печене на динените семки не е никак сложно.
Печене на динени семки
- Загрейте фурната на 170 градуса.
- Изсипете измитите и изсушени семена от диня в зехтин и поръсете със сол.
- Поставете върху лист за печене и печете семената за 15-20 минути.
- Охладете върху хартиени кърпи и се насладете на печените динени семки, като ги добавите в супи, салати с диня или просто ги хапнете, като лека закуска.
Коментари