Gotvach.bg»Съвети»Какво представляват винените дрожди?

Какво представляват винените дрожди?

Какво представляват винените дрожди?

Историята на виното е богата и има своите дълбоки религиозни корени. Смятано още за Божествена напитка, виното е едно от най-популярните съвременни алкохолни напитки с най-пъстри видове по световната карта.

Основната съставка на виното е гроздето. Още от древни времена в Древен Египет и Месопотамия виното се произвежда след култивирането на лозята.

Освен гроздето обаче във формулата на Божествената напитка се крие още една ключова съставка - винените дрожди. Те са видове микроорганизми, известни заради тяхната употреба в производството на вино и други алкохолни напитки. Тези дрожди са от семейство Saccharomyces, което включва различни видове, но Saccharomyces cerevisiae остава основния вид, използван във винопроизводството.

Какви са свойствата на винените дрожди

Ролята на винените дрожди в производството на вино е да провеждат процеса на ферментация. Ферментацията е химичен процес, при който дрождите преобразуват захарите, най-често от грозде, в алкохол и въглероден диоксид. Този процес се случва при контролирани условия в специални съдове или бъчви. Процесът продължава, докато всички захари се консумират.

Винените дрожди също така оказват влияние на вкуса и аромата на виното. Различни видове на Saccharomyces cerevisiae могат да произвеждат различни аромати и вкусове в зависимост от условията на ферментация и състава на соковете.

За производството на вино се използват специално подбрани и култивирани винени дрожди, които осигуряват предсказуемост и качество във винопроизводството. Те се добавят към сока от грозде и процесът на ферментация започва, превръщайки захарите в алкохол и придавайки на виното уникален вкус и аромат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати