Деликатният вкус на буратата е подходящ за всяко ястие.
В Италия буратата често се яде като отделно ястие: намазана със зехтин, поръсена със сол и намазана върху прясно и хрупкаво парче хляб.
Към лакомството със сирене се поднася охладено бяло вино.
Буратата трябва да се сервира на стайна температура, а не направо от хладилника.
Извадете прясното сирене от хладилника 30-40 минути преди сервиране, за да се затопли до стайна температура.
Именно в това състояние приятният ѝ вкус и деликатната текстура се разкриват по-добре.
Направете разрез на сиренето, така че нежният пълнеж просто да изтича от нея, осолете, поръсете с черен пипер и със зехтин - в тази форма буратата може да се сервира като самостоятелно ястие.
Може да добавите с ладки домати, рукола и пресен домашен хляб.
Буратата върви с пресни зеленчукови салати или със сладки плодове и ядки.
Сиренето често се поставя върху прясно приготвена пица или се сервира с печени зеленчуци.
Буратата не трябва да се добавя към сложни ястия, в противен случай деликатният ѝ кремообразен вкус може да бъде развален.
Също така сиренето губи кремообразния си вкус при прекалено нагряване.
Вижте още идеи за вкусотии с Бурата.