Често може да чуете да наричат филе Елена перлата на мезетата. Това изтънчено мезе е вкусен комплимент за отлежалото червено вино, затова и мнозина се питат от какво се прави филе Елена и може ли всеки да си го приготви вкъщи.
Ще отговорим първо на първия въпрос - от какво се прави филе Елена. Всъщност то не се прави от еленско месо, както мнозина грешно са предположили. Класическата рецепта за филе Елена е с прясно заклано свинско филе или контрафиле, които на много места в България наричат също рибица.
Обикновено най-вкусното филе елена се прави от филе, отделено от току що заклано прасе.
Технологията за производството на филе Елена не се различава коренно от тази за производството на други сушени меса.
Филето се покрива със сол, оставя се да престои от едно денонощие до седмица, изкисва се, подправя се и се оставя на сухо и проветриво място, за да се изсуши до желаната степен.
Подправките, с които се подправя обичаното от всички филе, могат да бъдат най-различни. Майсторите обаче са категорични, че най-важната подправка, която придава неповторимия вкус на филето, е именно чистият въздух на Еленския Балкан.
Коментари