За да запазите питката мека след печене няколко дни първо трябва да знаете как трябва да бъде приготвена, изпечена и съхранена.
При замесването на тестото трябва да имате пресни и ако можете да си набавите домашни продукти като яйцата и млякото. Те са много важни за самото тесто и влагата която после ще е във питката.
Брашното винаги трябва да бъде пресято поне три пъти, така се вкарва допълнително въздух. А когато тестото е замесено качествено и питката след изпичане остава пухкава и мека.
Добавяйте повече мазнина в тестото, тогава и питката има друг вид мекота отколкото питка без олио в тестото.
Хубаво втасалата питка се пече на ниски градуси на най-долно положение на фурната, така си запазва влагата и качествено се изпича. След изпичане обезателно питката се изважда от тавата и се поставя на скара или решетка, за да изстине.
За мекота отгоре има два варианта: единият е след като се извади да се напръска с вода и покрие с кърпа, а другият е още гореща питката да се намаже с краве масло. След като изстине се завива хубаво или се слага в найлонова торбичка. Ако тавата ви е голяма, трябва да използвате 2 торби. Питката не трябва да стои на открито защото изпръхва. Завита в торбичка дори на втория ден е по-мека отколкото когато сте я изпекли. Можете да я съхранявате така 4-5 дни и остава вкусна и мека.
Коментари