Полезните свойства на булгура са известни от векове насам. Булгурът е пълноценна зърнена храна, която първоначално е била неделима част от трапезата на народите предимно в Близкия Изток. Ястия с булгур можем да открием в Балканската кухня, Турска кухня, Арменска кухня, Индийска кухня и много други.
Булгурът се получава от бланширани, изсушени и натрошени зърна на меката и твърдата пшеница. Той има висока хранителна стойност, като същевременно е богат на витамини и минерали. Булгурът е надежден източник на калций, желязо, магнезий, фосфор, витамини от B групата, витамин A, витамин C, витамин D.
У нас булгурът се предлага в разфасовки от половин или един килограм. Той се среща в четири разновидности - много дребен (подходящ за салата Табуле), два средно едри варианта и един най-едър вариант.
Булгурът е основен продукт в редица месни и вегетариански специалитети. Той може да се консумира сварен и подсладен с мед и сушени плодове за закуска, може да приготвите кюфтета с булгур, ароматна супа от червена леща с булгур, както и емблематичния пилаф с булгур.
В българската кухня съществуват десетки рецепти за ястия с булгур, като агнешко с булгур, пълнени чушки с булгур, дори баница с булгур. Той е предпочитан зърнен продукт, защото е готов за консумация след съвсем кратка кулинарна обработка. Около 20 минути варене или накисване в гореща вода са напълно достатъчни на булгура, за да бъде готов за ядене.
Коментари