Прошуто е сурова, сушена шунка, приготвена от свински бут. Прошуто е деликатес и се съчетава добре с плодове, като пъпеш или със сирене и вино.
С високо съдържание на мазнини е и се смята, че произхожда от италианския град Парма.
Правилното съхранение на Прошуто гарантира, че винаги ще има прясна шунка, което да се използва в сандвичи, на дъски за колбаси и прочие.
Прошутото се съхранява във вакуумната му опаковка. Ако няма да се използва веднага, се съхранява в опаковката му, без да се пробива тя, за да се запази вкуса и влагата на месото.
Вакуумната опаковка се проверява всяка седмица, за да се гарантира, че не е била пробита случайно. Ако е пробита, месото се изважда от вакуумната опаковка и веднага се увива във восъчна хартия или фолио.
Съхранява се Прошуто в хладилника при 2-3 °C, за максимална свежест. Използва се средния рафт на хладилника. Никога не се съхранява прошуто във фризер.
Този тип съхранение, може да развали качеството на месото.
Препоръчително е да се консумира в рамките на 6 месеца след закупуването му.
Коментари