Сосът от стриди е екзотичен фин сос, който се асоциира с морската кухня. Той се отличава с дългогодишен кулинарен произход и е свързан с традициите на риболова и готвенето в различни региони.
В съвременната гурме кухня, сосът от стриди се приготвя с различни добавки и подправки, за да се постигне уникален вкус.
Шеф-готвачите често експериментират с различни подправки и методи на приготвяне, за да се постигне оригинална интерпретация.
Обикновено сосът от стриди включва съставки като зехтин, чесън, лук, билки, подправки, соев сос и черен пипер.
Рецептите могат да варират в зависимост от региона и предпочитанията на готвача.
Как се прави сос от стриди
За соса от стриди са ви необходими:
1/4 чаша зехтин;
1/4 чаша нарязан лук;
3 скилидки чесън;
1/2 чаша бяло вино;
1/2 чаша сок от стриди;
1 чаша доматен сос (може да използвате и прясно изцедени домати);
1 ч. л. соев сос;
1/2 ч. л. черен пипер;
Сол на вкус;
Пресен нарязан копър или магданоз за сервиране.
Стъпки за приготвяне на соса от стриди
Първо, на среден огън загрейте зехтина в тиган или кастерола. Добавете лука и гответе, докато стане мек. След това добавете смлян чесън и гответе още 1-2 минути, докато чесънът изпусне аромат. Влейте бялото вино и оставете да кипи за около 2-3 минути, за да изпари алкохолът.
Добавете сока от стриди и продължете готвенето за още 3-4 минути. След това изсипете доматения сос и соевия сос. Разбъркайте добре и намалете огъня.
Варете на слаб огън за около 10-15 минути или докато сосът се сгъсти. Добавете черния пипер и коригирайте вкуса със сол, ако е необходимо.
Когато сосът е готов, сервирайте го топъл, поръсен с нарязан копър или магданоз.
Коментари