Gotvach.bg»Съвети»Как се прави сос от стриди?

Как се прави сос от стриди?

Как се прави сос от стриди?

Сосът от стриди е екзотичен фин сос, който се асоциира с морската кухня. Той се отличава с дългогодишен кулинарен произход и е свързан с традициите на риболова и готвенето в различни региони.

В съвременната гурме кухня, сосът от стриди се приготвя с различни добавки и подправки, за да се постигне уникален вкус.

Шеф-готвачите често експериментират с различни подправки и методи на приготвяне, за да се постигне оригинална интерпретация.

Обикновено сосът от стриди включва съставки като зехтин, чесън, лук, билки, подправки, соев сос и черен пипер.

Рецептите могат да варират в зависимост от региона и предпочитанията на готвача.

Как се прави сос от стриди

За соса от стриди са ви необходими:

1/4 чаша зехтин;

1/4 чаша нарязан лук;

3 скилидки чесън;

1/2 чаша бяло вино;

1/2 чаша сок от стриди;

1 чаша доматен сос (може да използвате и прясно изцедени домати);

1 ч. л. соев сос;

1/2 ч. л. черен пипер;

Сол на вкус;

Пресен нарязан копър или магданоз за сервиране.

Стъпки за приготвяне на соса от стриди

Първо, на среден огън загрейте зехтина в тиган или кастерола. Добавете лука и гответе, докато стане мек. След това добавете смлян чесън и гответе още 1-2 минути, докато чесънът изпусне аромат. Влейте бялото вино и оставете да кипи за около 2-3 минути, за да изпари алкохолът.

Добавете сока от стриди и продължете готвенето за още 3-4 минути. След това изсипете доматения сос и соевия сос. Разбъркайте добре и намалете огъня.

Варете на слаб огън за около 10-15 минути или докато сосът се сгъсти. Добавете черния пипер и коригирайте вкуса със сол, ако е необходимо.

Когато сосът е готов, сервирайте го топъл, поръсен с нарязан копър или магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати