100 г телешко съдържат:
протеини - 21 г
въглехидрати - 0 г
мазнини - 7 г
Енергийна стойност - 152 килокалории
Телешкото месо съдържа здравословни мазнини, протеини, въглехидрати, витамини А, С, Е, РР, В1, В2, В6 и В12, както и минерални соли на желязо, магнезий, калий, натрий, фосфор, цинк, мед, кобалт и някои други. Телешкият черен дроб съдържа най-голямо количество желязо.
Телешкото месо е добър източник на протеини, необходими за човешкото здраве. Най-голямата част от тях се пада на телешкото филе, което е най-меката част.
Поради факта, че кравите постоянно дъвчат зелена трева, се образува витамин В12, който е необходим за подобряване на усвояването на желязото от човешкото тяло.
Яденето на телешкото се препоръчва на хора, страдащи от желязодефицитна анемия, както и на тези, които имат високи нива на лошия холестерол. Друго важно предимство на телешкото е способността му да се бори с повишената умора.
Поради факта, че старото говеждо е доста трудно смилаемо, за предпочитане е децата и възрастните хора да ядат телешко.
Телешкият черен дроб е отлично средство за профилактика на инфаркти, както и за лечение на уролитиаза.
Телешкото варено има отличен възстановителен ефект след различни инфекциозни заболявания, както и след наранявания и изгаряния.
Коментари