Какво е подсладител еритритол?

Какво е подсладител еритритол?
Снимка: gotvach.bg

Еритритолът представлява заместител на захарта и на външен вид много наподобява кристалната захар. В хранителната промишленост е познат като хранителна добавка Е968. Смята се, че еритритолът заедно със сорбитола и ксилитола са полезни подсладители. Еритритолът съдържа по-малко калории и меда и обикновената захар.

Еритритолът има много интересен вкус, защото след поглъщане оставя охлаждащо действие в устата. Еритритолът е и естествен захарен алкохол, който се среща в различни плодове – круши, грозде, диня. Открива се и в някои ферментирали течности като бира и вино.

Еритритолът като цяло се смята за безопасен подсладител и добра алтернатива на бялата захар, но не е изключено да предизвика някои странични ефекти като болки в корема и разстройство.

Приемът на твърде голямо количество от подсладителя може да доведе до постоянна умора и липса на желание за извършване на физическа дейност. Специалистите съветват хора, които имат синдром на раздразненото дебело черво и други стомашни проблеми, да избягват приема на еритритол.

Еритритолът е подходящ за консумация от хора, които страдат от диабет, предпазва от кариес и се смята, че е много по-добър от други подсладители като захарин, аспартам и цикламат.

Рейтинг

3
Общо 2 гласували
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати