Какво се яде на Нова Година?

Какво се яде на Нова Година?
Снимка: gotvach.bg

Всяка Нова година ни дава символично възможността да започнем живота си на чисто, след като се справим с купищата неизмити чинии от новогодишната трапеза, разбира се. Шегата настрана, но трапезата за Нова година трябва да бъде богата, изобилна и на нея да има задължително блажни ястия.

След задължителните за миряните пости преди Коледа, е време за похапване на повечко месо. Затова по традиция на трапезата за Нова година почти задължително присъства свинско месо (от прасето, заклано по Коледа).

Някои по-стари традиции повеляват основното ястие да е от птиче месо – пуйка с кисело зеле (ако не сте приготвяли вече такава за Коледа), печено пълнено пиле, пълнена кокошка или др.

Традицията повелява на трапезата да присъстват лук, чесън, жито, сушени плодове, орехи и туршия, които след това трябва да се пазят чак до Йордановден. Не сме забравили за традиционната новогодишна баница с късмети, в които може да има всякакви пожелания – за здраве, за берекет, за дългоочаквана рожба, за нов дом и т.н.

Своето място на новогодишната трапеза имат също свежите салати или класическите зимни салати, като салата с цвекло и моркови, зимна салата с картофи, зимна бобена салата, салата от картофи и червен боб и др. А за десерт, ако ви е останало въобще някакво място в стомаха, може да поднесете лесни новогодишни сладки или домашна медена торта.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати