Gotvach.bg»Съвети»Как да не се разкашква ориза?

Как да не се разкашква ориза?

MarianeMariane
Джедай
254955
Как да не се разкашква ориза?
Кана с преса за кафе и чай  600 мл-34%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
18.00 лв.
11.85 лв.

Често приготвянето на ориз, който не се разкашква, не залепва и не прилича на голяма купчинка недобре пасирано пюре от нещо бяло, се превръща в мисия невъзможна дори и за най-умелите домакини.

Всъщност приготвянето на ориз без разкашкване е едно от най-трудните неща в кулинарията, дори готвачите във Франция държат изпит по приготвяне на ориз.

Ето и няколко трика, благодарение на които никога повече няма да сложите на трапезата си лепкав и преварен разкашкан ориз.

Най-важното правило при приготвянето на бял ориз е той да бъде изплакнат със седем води. Цифрата е произволна, като идеята е чрез изплакване да се отстранят всички остатъци от нишесте.

След това оризът се залива с вода в съотношение 1:2.5 до 1:4, което зависи от вида му, както и от това дали ще бъде приготвян на котлон или на фурна. Ястията на котлон изискват малко повече вода.

Към ориза и водата добавете щедро количество олио или масло, както и няколко капки лимонов сок или 1 с.л. кисело мляко. След това гответе първо на силен огън, а след това на слаб.

Преди готовност изключете фурната или котлона, покрийте съда и оставете 15 минути да се задушава, докато поеме течността. Едва след това можете да солите ориза и да го разбърквате.

Вижте още рецепти за заешко с ориз, печен ориз с яйца, ориз по китайски и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен