Често приготвянето на ориз, който не се разкашква, не залепва и не прилича на голяма купчинка недобре пасирано пюре от нещо бяло, се превръща в мисия невъзможна дори и за най-умелите домакини.
Всъщност приготвянето на ориз без разкашкване е едно от най-трудните неща в кулинарията, дори готвачите във Франция държат изпит по приготвяне на ориз.
Ето и няколко трика, благодарение на които никога повече няма да сложите на трапезата си лепкав и преварен разкашкан ориз.
Най-важното правило при приготвянето на бял ориз е той да бъде изплакнат със седем води. Цифрата е произволна, като идеята е чрез изплакване да се отстранят всички остатъци от нишесте.
След това оризът се залива с вода в съотношение 1:2.5 до 1:4, което зависи от вида му, както и от това дали ще бъде приготвян на котлон или на фурна. Ястията на котлон изискват малко повече вода.
Към ориза и водата добавете щедро количество олио или масло, както и няколко капки лимонов сок или 1 с.л. кисело мляко. След това гответе първо на силен огън, а след това на слаб.
Преди готовност изключете фурната или котлона, покрийте съда и оставете 15 минути да се задушава, докато поеме течността. Едва след това можете да солите ориза и да го разбърквате.
Вижте още рецепти за заешко с ориз, печен ориз с яйца, ориз по китайски и др.
Коментари