Gotvach.bg»Съвети»Как да не се разкашква ориза?

Как да не се разкашква ориза?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Как да не се разкашква ориза?

Често приготвянето на ориз, който не се разкашква, не залепва и не прилича на голяма купчинка недобре пасирано пюре от нещо бяло, се превръща в мисия невъзможна дори и за най-умелите домакини.

Всъщност приготвянето на ориз без разкашкване е едно от най-трудните неща в кулинарията, дори готвачите във Франция държат изпит по приготвяне на ориз.

Ето и няколко трика, благодарение на които никога повече няма да сложите на трапезата си лепкав и преварен разкашкан ориз.

Най-важното правило при приготвянето на бял ориз е той да бъде изплакнат със седем води. Цифрата е произволна, като идеята е чрез изплакване да се отстранят всички остатъци от нишесте.

След това оризът се залива с вода в съотношение 1:2.5 до 1:4, което зависи от вида му, както и от това дали ще бъде приготвян на котлон или на фурна. Ястията на котлон изискват малко повече вода.

Към ориза и водата добавете щедро количество олио или масло, както и няколко капки лимонов сок или 1 с.л. кисело мляко. След това гответе първо на силен огън, а след това на слаб.

Преди готовност изключете фурната или котлона, покрийте съда и оставете 15 минути да се задушава, докато поеме течността. Едва след това можете да солите ориза и да го разбърквате.

Вижте още рецепти за заешко с ориз, печен ориз с яйца, ориз по китайски и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати