Картофът е забранен от църквата и е наричан Дяволска ябълка, защото зеленчукът не се споменава в Библията.
Картофите се появяват за първи път в Европа в средата на 16 век, но дълго време не са били използвани като храна. Имаше слухове, че картофите - дяволските ябълки, причиняват ужасни болести.
Освен това някои европейци се опитваха да ядат „върховете“ - отровните плодове, които се образуват на мястото на съцветията. Повече от 200 години се използват само картофените цветя, които се използват за украса на тоалети на влиятелни хора.
През 1771 г. френските учени най-накрая признават културата за годна за консумация.
Но французите не желаят да ядат външно непривлекателен плод. Скоро в страната започва поредица от войни и революции и хората успяват да оценят напълно хранителната стойност на този необичан преди това кореноплоден зеленчук.
Сега е трудно да си представим как европейците преди няколко века биха могли да се справят без картофени ястия. Днес европейците консумират много повече картофи, отколкото например американците, въпреки че тази кореноплодна култура дойде при нас от чужбина. Пържените картофи и картофените салати са предпочитан избор в менюто ни.
В Белгия има музей на картофите, който съдържа огромен брой експонати, разказващи за историята на това растение и неговия труден път от Америка до Европа.
Единственият на Балканския полуостров Музей на картофа се намира в България в град Клисура.
Коментари