Gotvach.bg»Съвети»Калории и хранителна стойност на едно киви

Калории и хранителна стойност на едно киви

Калории и хранителна стойност на едно киви

Кивито (Actinidia deliciosa) е вид покритосеменни растения от рода Актинидия (Actinidia). Името му идва от националната и гербова птица на Нова Зеландия. В България кивито е внесено от Франция едва преди малко повече от 10 години и на етапа се отглежда в някои сортово-изпитателни станции, намирящи се в топлите части на страната ни.

Като цяло киви е доста капризно и взискателно растение и отглеждането му изисква обилно напояване и висока степен на влажност па въздуха.

Растението представлява дървообразен доста висок храст - многогодишна лиана, която достига до двадесет метра, с много големи (15-20 см) и красиви листа, които падат през есента.

Както повечето, така и кивито цъфти през месец юни, а плодовете узряват напълно в края на месец октомври и са готови за консумация през месец декември.

Плодовете са цилиндрично закръглени, които тежат от 50 до 100 грама. Те имат кафява и мека мъхеста обвивка и тревистозелена, сочна и мека сърцевина. Около сърцевината има малки черни семки, които са много на брой и са изключителн богати на витамини.

В 100 грама киви се съдържат 49 килокалории, от които 0 г мазнини, 1 г белтъчини, 11 г въглехидрати и 2,6 г влакна. Плодовете имат богато водно съдържание - цели 80+ % е съдържанието на вода, 18 % сухо вещество, в което 9-12 % захари, 1 % киселини, 1,6 % протеин, и най-важното - над 300 мг витамин С.

В състава му влизат също и витамин В1, витамин А, ензимът актиния или актинидин, калий, фосфор, калции, хлор, сяра, магнезий, натрий, желязо и др.Кивито е най- богато на витамин С. В него се съдържа повече количество витамин С от всеки друг цитрусов плод и 8-10 пъти повече от съдържащото се количество в лимона.

Едно от най-големите положителни качества на кивито е, че е нискокалорично. Спокойно можем да го отнесем към т.н. храни с "отрицателни калории", при чието усвояване организмът ни изразходва повече килокалории, отколкото получава.

Кивито е точния плод за тези хора, които спазват диети, тъй като е беден на килокалории и лесносмилаем от организма ни. За отличните диетични свойства на плода разбира се допринася високото съдържание на ензима актинидин, който е много благоприятен за разграждането на усвоеното от организма ни месо, особено червеното месо.

Вижте също защо кивито е враг номер 1 на холестерола, както и как да обелим лесно киви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен