Mедът повишава ли кръвната захар?

Mедът повишава ли кръвната захар?
Снимка: gotvach.bg

Често можете да чуете да определят диабета като един от бичовете на съвремието и това съвсем не е случайно. Диабетът е социално значимо заболяване, което засяга хора от всички възрасти.

Но стриктният прием на лекарства, поставянето на инсулин, както и правилната диета позволяват на болните от диабет да живеят пълноценно със заболяването си и да се радват на живота.

И когато става дума за диета при диабет, трябва да разсеем един от най-разпространените схващания, че диабетиците не бива да ядат нищо сладко, в това число и мед, защото това води до покачването на кръвната им захар.

Действително консумацията на сладки неща, мед, както и различни въглехидрати води до повишаването на кръвната захар, но при един добре компенсиран диабет и умерени количества на продуктите, това не е проблем.

Тук е моментът да отбележим, че медът има среден гликемичен показател около 61 единици, тъй като в меда се съдържа голямо количество фруктоза, както и микроелементът хром, който икономисва потреблението на организма на инсулин.

Все пак е препоръчително хората, които страдат от захарен диабет, да консумират сортове мед с високо съдържание на фруктоза, като например акациев мед.

Дневната доза мед при диабетно болните не бива да надвишава 3 ч.л., като същевременно се отчитат и общото количество поети въглехидрати, за да не се стигне до корекция на дозата инсулин.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ганка
Ганка
02.03.2016 23:27
Лъжица мед е равна на лъжица захар по сладост.
0
1