Медът притежава неоспорими лечебни и имуностимулиращи качества, които го определят като една от суперхраните. По тази причина специалистите препоръчват да се консумират умерени количества от него всеки ден, като дори диабетиците не бива да го изключват от дневното си меню.
Но малцина знаят, че медът може да бъде и вреден, ако не е консумиран правилно или не е произведен по стандартите.
При сезонни настинки или грип лекари, близки и лечители съветват да консумираме повече чай с мед, но добавянето на мед в горещия чай може да се окаже не само неправилно, но и вредно за организма. Това се дължи на обстоятелството, че при нагряването на меда се отделя веществото хидроксиметилфурфирол, което е доказано канцерогенно.
Малцина си дават сметка, че някои буркани с мед, които се предлагат в търговската мрежа, също са били подложени на нагряване, за да се отстрани образувалото се захаросване и да получат по-добър търговски вид.
Недобросъвестни производители нагряват меда, за да го смесят със захарен сироп и да увеличите количеството му, а оттам респективно и печалбата.
Медът е вреден за човешкото здраве, когато бива добавен в горещ чай, използва се при приготвянето на сладкиши, които изискват термична обработка или е загряван, за да се отстранят захаросванията му. Препоръчва се консумацията му на стайна температура.
Коментари