Gotvach.bg»Съвети»Как се почиства агнешко шкембе?

Как се почиства агнешко шкембе?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Как се почиства агнешко шкембе?

Агнешката шкембе чорба е класика и мехлем, ще ни кажат мнозина, които са се възползвали от нейните услуги в ранни зори след продължителни празници. Шегата настрана, но у нас агнешкото шкембе е доста популярно и често присъства на трапезата ни я под формата на чорба, я като изтънчено мезе.

Когато чуе думата шкембе обаче, всяка домакиня се хваща да главата, защото почистването на шкембе обикновено е доста трудоемка и неблагодарна работа.

Агнешкото шкембе се почиства, както се почиства телешкото шкембе. Основното му почистване може да стане по три начина, в зависимост от първоначалното състояние на шкембето.

В случай, че сте си купили от магазина избелено агнешко шкембе, то няма да ви се наложи да търкате и стържете с ножа нечистотиите дълго време. В този случай препоръчваме за попарите за 1-2 минути шкембето в подсолена вода, да отстраните замърсяванията, ако има такива и след това да кипнете и варите.

Но какво да правят домакините, които са се сдобили с агнешко шкембе от домашната ферма или приятели. В този случай се налага да бъдете още по-упорити.

Вариантите са няколко. Първо може да “изперете” шкембето с вар или сол. Един от тези два продукта се изсипват върху карантиите, след което те се търкат, все едно наистина се перат. Действието се повтаря до избелване на шкембето.

Друг вариант е първо да попарите шкембето за 1-2 минути във вряла вода и след това да го “изперете” с вар или сол.

Един от най-иновативните методи за почистване на шкембе е с помощта на пералнята. За целта ви трябват от специалните торби за бельо, които се продават в големите магазини. Шкембето се слага в такава торба и се пуска в пералнята на програма за цветна вълна, коприна и т.н., като температурата не трябва да надвишава 30 градуса.

Оставете го дори да се завърти в центрофугата. Ако не ви харесва как се е измило, му пуснете допълнително изплакване и сте готови. Добре е след тази операция да пуснете за пране нещо по-силно замърсено на по-висока температура, за да дезинфекцирате пералнята.

Ако обичате да похапвате шкембе, разгледайте нашите рецепти за:

- шкембе чорба;

- шкембе в масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати