Наричат соята месото на вегетарианците. Всъщност соята е бобова култура, която спокойно може да замести месото и месните продукти в редица ястия, като мусака, пълнени чушки и дори шницели.
Приготвянето на соя не е никак трудно, достатъчно е да я накиснете за кратко във вода, а след това да я сварите до готовност. Сварената соя може да се овкуси с всякакви подправки и да се комбинира с ориз, с картофи, със задушени зеленчуци и др.
Правилно е да накиснете суровите зърна соята в студена вода, за 8-12 часа. След което отцеждате добре и варите до омекване. Ако варенето се прави в обикновена тенджера, ще трябва да се запасите с търпение, но ако я сложите в тенджера под налягане, тя ще бъде готово след 40-50 минути.
В търговската мрежа у нас могат да се намерят различни видове продукти, произведени от соя. Може да намерите кайма от соя, шницели от соя, соя на хапки и др. Важно е да отбележим, че те вече са минали основна кулинарна обработка и не се нуждаят от толкова време за варене.
Соевите продукти по правило се накисват във вряла вода за 7-8 минути, след което се отцеждат и са готови да бъдат добавени към останалите продукти преди финалния етап на приготвянето на ястието.
Как да приготвите мусака от соя или ароматни кюфтета от соя може да откриете на нашата страница.
Коментари