Как се прави застройка на агнешка чорба?

Казват, че агнешката чорба е истинска класика. В повечето случаи рецептата за приготвянето ѝ се предава от майка на дъщеря. Традиционно агнешка чорба се прави задължително за сбора на селото, за курбан, за семейни събирания или просто от всички, които обичат да хапват чорби за душата.

При приготвянето на хубава агнешка чорба от голямо значение е не само какво месо и/или дреболийки ще поберете, но и как ще застроите готовата вече чорба. Правилната застройка е в състояние да прикрие някои дребни грешки при приготвянето на чорбата, както и да превърне една обикновена чорба в истински празник за сетивата.

Традиционно у нас агнешката чорба се застройва с т.нар. варена застройка с яйце, кисело мляко и брашно.

В тиган се загрява малко олио или масло и се запържва 1 с.л. брашно. Когато се запържи, тиганът се сваля от огъня и при непрекъснато бъркане се добавят предварително разбитите яйца и киселото мляко.

Разбъркват се енергично до получаването на гладка консистенция и се слага на огъня, където се загрява да сгъстяване, но без да кипне. Така приготвената застройка се прибавя към агнешката чорба минутка преди свалянето на чорбата от котлона.

Разбира се, класическата агнешка чорба може да се застрои и с обикновена застройка от жълтъци и кисело мляко. 1-2 жълтъка се разбиват добре с киселото мляко, след което се разреждат постепенно с бульон от чорбата и когато застройката се темперира, бавно се сипва към готовата чорба.

А за истински майсторски резултат при приготвянето на агнешка чорба към застроената вече чорба добавете запръжка, направена с малко червен пипер и хлебни трохи.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати